Hlíva ústřičná
Pleurotus ostreatus
Hlíva ústřičná patří mezi houby, které dokážou lidské tělo nejen nasytit, ale dát mu i spousty velmi potřebných látek. Jedná se o houbu, která je v podstatě nejzdravější ze všech, proto je označována jako „elixír věčného mládí.
Hlíva obsahuje mnoho významných látek. Především se jedná o glukany ( které podporují náš imunitní systém), dále pak bílkoviny, mastné kyseliny, vitamíny B, C a K a řadu stopových prvků jako jsou například draslík, železo, zinek, selen, jód chrom, fosfor aj. Všechny tyto látky jsou pro lidský organismus nezbytné.
Optimální je pro diabetiky, alergiky, revmatiky či těhotné a kojící ženy. Hlívu mohou jíst i lidé mající bezlepkovou dietu.
Působí jako antioxidant, je dobrá jako prevence rakoviny, infarktu, mozkové příhody i dalších onemocnění. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zmírňuje onemocnění kloubů, působí proti infekcím a je výborná proti bradavicím u malých dětí.
Hlíva ústřičná je jedlá houba vhodná do hotových jídel, k nakládání nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují klobouky hub, ale tuhé dřeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se následně používá jako aromatické houbové koření.
V případě, že máte čerstvou houbu, můžete ji využít k přípravě polévek, omáček či jako zajímavou přílohu. Navíc se z ní dá udělat i čaj. Na jeho přípravu použijte asi 5 gramů drcené hlívy, kterou zalijte horkou vodou a nechte chvilku vylouhovat.
Jestliže hlívu ústřičnou zařadíte do vašeho jídelníčku, určitě se to projeví v krátké době a budete se cítit mnohem příjemněji.